Genom historien så ha människan blivit mästare på att bevara och förvara matvaror. Till skillnad från andra djur så har vi alltid ”jagat” vår mat med ett långsiktigt tänkande. Det betyder att vi inte planerar att äta för dagen, utan att ett byte eller en gröda ska kunna vara mat till en tid då det inte är lika lätt att komma över den. Vi är planerande djur, och det är det som gjort att vi är så bra på att överleva. Det kan låta som en forntida tankegång, men ser vi till hur vi idag arbetar för att göra vår mat tillgänglig längre så finns det många smarta lösningar.

nudlar i förvaringsburkOlika förvaringssätt

Vi kan torka maten, röka den, tillaga det vi vill ha, salta enligt gamla tradition, frysa in den eller bara ställa in den i kylskåpet. Sätten som vi bevarar våra mat är väldigt många, och det är i sanning en välbeprövad teknik som har gått i arv från generation till generation, samtidigt som de tekniska lösningarna har utvecklats vid sidan av. Det är imponerande hur vi som art är motståndskraftiga och påhittiga när det kommer till överlevnad, och det är knappast fel att säga att vår hantering av mat är det som gjort att vi som art växer extremt snabbt i antal.

Det finns också andra sätt att förlänga livet på mat, som väldigt många använder sig av både i kyl och frys, men också i skafferi. Det är att förpacka maten i påsar. Det värsta som finns för en lång överlevnad av födan är syre, eftersom att det sätter igång mögelsporer som får växa. Därför är en påse en bra lösning, och än bättre är att kombinera dem med klämmor. Påsklämmor är smidiga och praktiska verktyg att använda sig av, som sluter påsen tät och bevarar det som finns inuti. Passa gärna på att suga ur all luft ur påsen också innan du sätter på klämman.