Vi stormstegar oss in i hösten och med den vetskapen så betyder det att också julmånaden är alldeles runt hörnet för oss. Det i sin tur betyder att den stora bakarmånaden kommer att komma för oss svenskar, där vi bakar mer än någonsin. Det blir både pepparkakor och lussebullar, för att enbart nämna några få saker. Julen är helt enkelt bakningens högtid och det betyder att vi fyller våra hus med underbara dofter, vilket bidrar till att skapa en stämning som närmast kramar om en av välbehag. Julen är inte bara massa julklappar, det är snarare dessa dofter och smaker som är högtidens essens. Och det är viktigt att vara förberedd inför det som komma skall.

Lussebullar kräver mycket
Ett lussebullsbak brukar ofta bli ganska omfattande, till den grad att det blir så många lussebullar att man inte klarar av att äta allihop på en och samma gång. Efter allt slit som man har genomfört med jäst och jäsning, efter att blanda kesella, mjölk, mjöl, smör och saffran och efter att ha väntat på ugn och bakning så står man där med helt underbara, färska bullar som man inte klarar av att äta upp. Hur ska man då förbereda sig för att se till att lussebullarna håller sin fräschhet så länge som möjligt för att man ska kunna njuta av dem hela månaden?

Många väljer, helt naturligt, att använda sig av påsar. Dessa knyts eller sätts gummisnodd kring och vissa påsar hamnar i frysen. Men man vill ju såklart har lussebullar tillgängliga för en snabb fika, och problemet med gummisnoddar och knutar är att de inte riktigt håller så tätt som man vill, vilket resulterar i torra bullar. Det man istället bör göra är att investera i något så enkelt som en eller annan påsklämma. Trots sin kanske väldigt simpla design så är de oöverträffade när det gäller att hålla saker fräscha. Så när du handlar saffran inför jul, se till att köpa med dig påsklämmor också. Du kommer garanterat inte att ångra dig!