Har ni börjat shoppa julklappar ännu, eller tillhör ni dem som väntar till sista sekunden? Det där sistnämnda brukar ju då inte vara någonting som man väljer, utan det blir helt enkelt bara så. Man skjuter upp och skjuter upp, eftersom det ju finns så mycket annat som måste göras inför julen. Baka, planera var man ska fira julen, försöka organisera det hela tillsammans med släkten. Julen kallas ju barnens högtid, och det stämmer ju rätt så bra. Vi vuxna kan också njuta, förstås, men en hel massa jobb och stress brukar det bli ändå. Och då så är det ju knappast en bra idé att skjuta upp julklappsköpen till sista minuten. För till syvende och sist så ÄR det ju (oftast) kul att shoppa!
Julshopping!
Det finns de som börjar handla julklappar redan i januari, för att verkligen kunna göra det i lugn och ro. Riktigt så extrem behöver man kanske inte vara, men själva principen är det inget fel på, tvärtom. Risken med att börja SÅ tidigt är då snarast att den man köper en julklapp till under året köper saken på egen hand, och det är ju inte så bra. Men oktober – tidigt i november känns som en bra tid att börja shoppa julklappar, tycker vi; då brukar man hinna klart det utan att bli alltför stressad.

Sätt att stressa ner
Sedan så finns det ju sätt att stressa ner på också. För även om man planerar julshoppande, bakning och allt det där i god tid så är julstress nästan oundvikligt för många. Sätt att stressa av på är då till exempel att anlita en eventbyrå för en julfest tillsammans med en grupp vänner. Att skämma bort sig själv lite, helt enkelt.