Genom hela mänsklighetens historia så har vi tagit hand om våra kroppar. Dels har det handlat om att hålla oss rena och fräscha, men det har också handlat om att ta hand om problem och sjukdomar som kan uppstå på utsidan av kroppen. Människan är ett djur, och vi måste ta hand om varandra och oss själva för att överleva och må bra. Ser man bara till historien så kan den då nya fokuseringen på renlighet och hygien ses som lösningen på mängder av sjukdomar som har gäckat mänskligheten i många år, exempelvis difteri. Idag är vi betydligt mer medvetna om hur viktigt det är att hålla sig rena, och på samma gång så är vi även väldigt duktiga på att ta hand om vår hud, även om vi har en historia som berättar ett annat språk.

gröna bladFramtidens hudvård

Vi har, som mänsklighet, tagit alldeles för lättvindigt på det som är oss själva och vår natur. Det har inneburit att vi dels inte tagit hand om naturen på ett hållbart sätt, dels har det också inneburit att vi har använt oss av produkter som är direkt skadliga för oss. Det är lyckligtvis en del av det förflutna, även om det fortfarande finns produkter på marknaden som kan vara direkt skadliga. Men trenden visar att vi rör oss mot ett annat håll – helt enkelt ekologisk hudvård. Det är det som är framtiden, där det goda från naturen kommer till bra användning för oss människor, utan att vi skadar naturen på något sätt som gör den otjänlig. Med hjälp av detta nya fokus kan mänsklighetens konsumtionsvanor utvecklas ytterligare och samtidigt få oss att må bättre.

Det kan mycket väl vara så att det skrivs upp lite väl mycket, denna utveckling. Det finns ju gott om problem idag, och problemet med klimatet är långt ifrån löst, snarare eskalerar det hela istället. Dock ska det sägas att vi befinner oss längre fram här än vi någonsin gjort, där det ändå börjar byggas upp en allt mer realistisk syn på vad naturen ger oss och hur det påverkar oss – och framför allt hur vi ska behandla den i slutändan. Men vi är inte ända framme än, och det krävs mycket arbete, men vi rör oss i rätt riktning. Och bara det är något att vara glad för!